Zlatý vlašský mozeček

Je časně ráno a já už se chystám k odchodu do školy. Znuděně odtahuji závěsy ve svém pokoji a můj zrak ulpí na čerstvě napadaném listí pod stromem před našim domem. Líbí se mi jak hraje barvami a jak ho vítr postrkuje sem a tam.

Vzpomenu si, že včera hodně foukalo a že jsme se s kamarádkou snažily dostat námi vyrobené draky na oblohu. Než se nám to však povedlo, draci se nám rozpadli. V tom si vzpomenu, že jsme včera před školou už sbírali oříšky. Sbalím tašku a s nadějí, že po včerejším větru jich bude pod stromem spousty, upaluji za kamarádkou, která už na mně čeká před domem.

Běžně se do školy loudáme a vymýšlíme skopičiny. Dnes jsme však u školy mezi prvními. Tašky odložíme na nejbližší zídku a už hledáme. Brzy se k nám přidávají další a další spolužáci. Urputně rozbíjíme každý oříšek a vyzobáváme úplně všechny drobečky ze skořápek.

Oříšky jsou nahořklé, protože jsou malé, čerstvé a nám jdou špatně loupat. Občas se někomu podaří si ze svého oříšku udělat pěknou placku a to se smějeme až se za břicho popadáme. V tom už se otevírá škola a uklízečka na nás povykuje, že už je čas, tak ať si pospíšíme. Chytá se za hlavu, když vidí jak ještě cestou od nás lítají zbytky skořápek.

Mezi dveřmi ukazujeme prázdné ruce a poslušně přikyvujeme, že hned jak se přezujeme si je půjdeme umýt. I když já si o tom myslím své. Lehce je opláchnu a víc to neřeším. Proč taky? Čerstvé ořechy z prstu přece umýt nejdou a ještě ke všemu tak krásně voní.

Stejně už se s kamarádkou těšíme až škola skončí a my to vezmeme nejkratší cestou k nám na zahradu. Tam na náš totiž čeká mnohem lepší potěšení. Pod naším obřím stromem totiž najdeme ty největší ořechy, které jsme kdy viděly. Pár si jich rozbijeme, sedneme si pod strom a opatrně odlupujeme čerstvé šlupečky, abychom získaly čistě bílý oříšek plný lahodné chuti.

Tehdy mně hodně mrzelo, že se musel pokácet kvůli nové cestě pro nově rostoucí domy za naší zahradou. Tento strom si totiž opravdu zasloužil své jméno „Ořešák Královský“. Byl to největší a nejkrásnější strom blízkého, možná i širokého okolí.

Pamatuji si, jak jsme je s kamarádkou pečlivě olupovaly a smály se, že vypadají jako opravdový mozek. Ani nás tehdy nenapadlo, že to má nějakou souvislost a že právě na mozek má ořech takové blahodárné účinky. A to nejen na něj.

Tvar a struktura ořechů nám umožňuje krásnou ukázku toho, jak dokonale je člověk s přírodou propojený. Spíše tedy, že člověk je přímo součástí přírody. Některé ukázky jsou však až tak dokonalé, že i opravdovým popíračům těchto souvislostí to dělá problém vyvrátit. 6 krátkých ukázek propojení přírody s lidmi najdete na mých stránkách www.irca-doma.cz ke stažení zdarma.

Možná právě proto má takový tvar…. Abychom nezapomínali na tento skvělý přírodní produkt a aby nám vždy připomněl k čemu je nám prospěšný. Ořech má vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Jedná se hlavně o omega 3-mastné kyseliny, které společně s vitamíny E, B1 a B6 mají obrovský vliv na správnou funkci mozku.

Mimo jiné také měď, zinek, selen, hořčík, kyselinu listová a další. Všechny tyto složky mají skvělý vliv na celkový organismus. Pomáhají při tvorbě krvinek, posilují cévy, srdce a dodávají energii. Snižují tedy únavu a zvyšují soustředěnost.

Ořechy jsou velkým pomocníkem i při depresích a to nejen díky svému příznivému působení na mozek, ale i právě na celý organismus. Snižuje únavu a dodává tělu správnou výživu. Pravidelně konzumovat ořechy by měli lidé s onemocněním mozku např. i demenci, alzheimra atd.

Když vyloupneme ořech z tvrdé šlupky a prohlédneme si tu tenoučkou šlupku, můžeme si všimnout znázornění jakoby cév. Ano a i zde to má svoji spojitost. Ořechy posilují cévy a jsou velice prospěšné našemu srdci. Udržuji na správné hladině cholesterol a krevní tlak.

Zařadit ořechy do našeho jídelníčku bychom měli hlavně kvůli množství zdravých tuků v nich obsažených. Tyto přírodní tuky napomáhají správné výživě a funkci celého našeho těla. Denní doporučená dávka je alespoň hrst. A myslím, že zrovna v tomhle případě to není problém, protože ořechy jsou prostě vynikající.

Stahněte si ebook zdarma: 6 krátkých ukázek propojení přírody s lidmi a objevte kouzlo přírody.

Ořechy můžeme jíst jen tak, nebo v kombinaci s jinými potravinami např. ovesné, avokádové či jiné kaše. Určitě je možná kombinace i do slaných jídel, ovšem nejvíce oblíbené jsou při přípravě sladkých pokrmů. Ať jsou to různé krémy, koláče, dorty a v neposlední řadě cukroví. Myslím, že na Vánoce se bez nich neobejde nikdo.

Ořechy se snažíme sbírat za slunného a suchého počasí kvůli vlhkosti. I když na podzim si moc vybírat nemůžeme. Ořechy sami po dozrání opadnou. Není tedy potřeba je nějak setřepávat, nebo orážet klacky.

Pro delší skladování se doporučuje ořechy skladovat celé. Je však potřeba je několik dní sušit. A to buď na slunci, kde tomu prospěje i vzduch, nebo třeba doma u radiátoru. U obou možností sušíme v jedné vrstvě a pravidelně obracíme. Je nutné hlídat, aby nám ořechy nechytaly plíseň.

Pokud však nechcete ořechy sušit v celku ať už kvůli skladnosti, nebo dostupnosti můžete si vybrat ze dvou možností. Ta nejjednodušší a nejlepší je uskladnit si vyloupané ořechy v mrazáku. Pokud tam však nemáte místo můžete si ořechy usušit třeba v sušičce, zavařit nebo naložit do cukru či medu.

Nejdelší dobu skladování Vám zajistí právě mrazák. U ořechů je potřeba dbát na to, aby Vám neplesnivěly a nežlukly. Konzumovat žluklé ořechy je opravdu zdraví nebezpečné. Proto už dopředu si promyslete, jak dlouho je chcete uskladnit a podle toho jednejte. Nic Vám nebrání vyzkoušet všechny varianty. Aspoň budete mít po delší dobu na výběr z více možností.

Já určitě nedoporučuji si naložit ořechy do medu. A když už to uděláte, tak uskladnit někam hodně vysoko. Jsou totiž těžce návykové a je obrovský problém kolem téhle sklenice projít bez povšimnutí . 😀

Pokud si myslíte, že s využitím ořechů jsme u konce, tak to ani náhodou. Přichází zimní období a s ním spojený nepříjemný kašel a to jak suchý, tak i mokrý. A já mám pro Vás dobrý typ! Na oba druhy kašle skvěle působí vývar z tvrdých šlupek ořechů.

Vyloupeme si oříšky a šlupky pořádně omyjeme. Nejlepší je nechat nějaký čas louhovat. Pokud však na odvar spěcháme, tak hned vyváříme alespoň 15 min. Odvar potom popíjíme během celehé dne za studena. Úleva od kašle přichází rychle.

Vlašské ořechy jsou opravdový poklad. Proto by měly být součástí Vašeho každodenního jídelníčku. Pokud tedy máte možnost neváhejte a běžte si jich pořádnou zásobu nasbírat. Je pravda, že si jich mnoho lidí cení, proto se u nich každoročně zvyšuje jejich cena.

Máte ve svém okolí místečko, kde by tento krásný majestátní strom mohl růst? Neváhejte a zkuste ho tam zasadit. Vám nebo Vaším potomkům se určitě odvděčí pořádnou kopkou zdraví.

Tohle vše není ještě všechno. V bylinkářství je hodně využívaný i na jaře, kdy začíná pučit mladými lístky. Ale to už si nechám příště. 🙂

Nechcete si nechat ujít všechny novinky na mém blogu www.irca-doma.cz, nezapomeňte dát To se mi líbí na mých facebookových stránkách Život v souladu s přírodou.

Pokud Vás zaujalo tohle dokonale propojení přírody s lidmi stáhněte si ebook zdarma: 6 krátkých ukázek propojení přírody s lidmi a nechte se inspirovat.

Přeji krásný den.

Moje dlouholetá praxe s péčí o moji rodinu a zároveň blízký vztah k přírodě, ze mě udělal nadšence, který se snaží držet chod celé domácnosti v souladu s přírodou. Poskytuji informace a jednoduché návody, jak ulehčit rodině i přírodě zároveň. Můj příběh si přečtete zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Získejte 6 krátkých ukázek propojení přírody s lidmi

    Někdy stačí si pouze připomenout, jaké dokonalé dary nám příroda dává. Když víme jak nám jsou různé potraviny prospěšné, můžeme si hrát s kombinacemi nápadů a chutí. Zadejte svůj email a získejte výstižnou ukázku zdarma.

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Vstup na facebook