Po kuřecích nožkách z haly zpět na venkov

Stravování mé rodiny je zcela v mých rukách. Záleží mi na tom, co doma jíme a rozhodně mi není lhostejný původ ani složení potravin. Při nákupu masa jsem obzvlášť obezřetná, ať už kvůli kvalitě, původu ale i čerstvosti. Záleží mi i na tom jaký život zvíře mělo. Podrobnější informace si můžete přečíst v mém osobním příběhu na mém webu www.irča-doma.cz.

Tento článek je jen tzv. dodatek… můj osobní příběh k mému novému ebooku: Kvalitní kuřecí maso. Jednoduše a s hrdostí!, který si můžete stáhnout zcela zdarma. Získáte jednoduchý návod, jak vzít kvalitu kuřecího masa u vás doma do svých rukou. Najdete zde užitečné informace, jak se můžete naučit nakupovat kvalitní kuřecí maso a ne se jen spoléhat na to, co na Vás zbyde v obchodním domě.

Já sama jsem dřív nakupovala kuřecí maso pouze v obchodě. Tehdy mě ani nenapadlo, že by tomu mohlo být jinak. Nijak jsem se nezajímala ani odkud kuře pochází nebo jak je staré. Přednostně jsem zkoumala jen cenu. Ta byla vždy rozhodující. Čím byla nižší, tím to bylo lepší. Mohla jsem totiž koupit těch kuřat víc. Když se to třeba nezvládlo sníst a část kuřete se vyhodila, přepočítalo se to pouze na cenu, ale co ten zbytečný život zvířete?

Kupovala jsem kus masa. Tehdy mě ani nenapadlo přemýšlet nad tím, jestli byl chov v pořádku, nebo ne. Odkud kuře pochází a jaký byl jeho byť krátký život. Jak se k němu chovali lidé, když je jejich obživou a co vše si muselo prožít. Kolik cestovalo kilometrů, než přišel jeho čas. Zda bylo nemocné či zdravé. To vše šlo tak nějak kolem mě. I když mám zvířata ráda od malička, byla jsem naučená kupovat kus masa a ani si snad nepředstavovat, že před tím to byl živý tvor.

První myšlenka „Jíme jejich utrpení“, ke mně přišla v jedné nejmenované knize. Tato myšlenka mě zasáhla natolik, že jsem zkusila nějaký čas maso nejíst úplně. To mě však moc dlouho nevydrželo. Ale tohle téma na mě působilo čím dál víc. Začala jsem si všímat modřin na koupeném kuřeti a nebylo mi z toho nejlíp ani při přípravě masa, natož při konzumaci.

Na svět přišel můj syn a co nevidět nastal čas, kdy měl i on začít konzumovat maso. Byla jsem z toho nesvá. Chtěla jsem mu dát to nejlepší, ale nevěděla jsem jak na to. Ze začátku jsem mu tedy kupovala spíš hotové příkrmy v Bio kvalitě, ale spokojená jsem s tím rozhodně nebyla.  Vařila jsem mu ráda a nechtěla jsem pořád kupovat nějaké polotovary. Tak jsem se aspoň v obchodě snažila vybírat „kvalitnější maso“. Dnes už vím, že jsem kupovala pouze „vyšší cenu“.

Na vše jsem teprve přicházela. Neměla jsem žádné zkušenosti, a proto jsem aspoň konejšila tím, že dělám vše nejlíp jak mohu. Taky jsem si myslela, že bych na kvalitnější maso neměla peníze. Jenže to mě jen brzdily moje obavy. Naučila jsem se totiž nakupovat maso od soukromých chovatelů, tak abych na to měla.  Je z čeho vybírat, tak se můžu i mírně ohlídnout na cenu a hlavně dokážu efektivně využít každé části kuřete.

Moje první zkušenost se soukromým chovatelem byla poučná. Byli mi totiž nabídnuti brojleři. Cena byla až překvapivě úžasná za taková velká kuřata. Byla jsem nadšená. Tolik masa a za pár korun. Jsou od soukromého chovatele, tak na tom nemůže být přece nic špatného. To jsem si myslela, než jsem si přečetla, jak se chovají. Brojlérová kuřata se chovají v co nejmenším prostoru, aby měla málo pohybu a pěkně tzv. kynula. I když se tam k nim možná chovají trošku líp, myslím, že od velkochovů v halách to nemá daleko. Hromada zvířat na jednom místě, bez slunce a možnosti volného pohybu.

V dnešním světě medií už téměř všichni víme, jak to ve velkochovech chodí. Uniklo odtud už tolik videí, že si sami můžeme udělat o tom všem obrázek. Mě osobně vždy tyto zprávy velice zasáhnou. Je mi smutno nejen z toho co vše zvířata musejí zažívat, ale i čeho všeho jsme my lidé schopni. A už kvůli tomu se tohoto nechci účastnit. Je mi zle nejen z lidí, kteří jsou v přímém kontaktu se zvířaty a chovají se k nim nemorálně, ale i z těch kteří na tom vydělávají. Netvrdím, že je tomu tak všude, ale v obchodě tu pravdu nenajdeme.

Po tom co jsem si přečetla o chovu  brojlerových kuřat, začala jsem hned hledat jiné možnosti.  Zkušenosti s hledáním soukromých chovatelů jsem Vám shrnula do krátkého ebooku Kvalitní kuřecí maso. Jednoduše a s hrdostí! Kde najdete typy jak pro vás najít toho správného chovatele. Díky tomu najdete určitě několik možností a vyberete si toho, který Vám bude nejvíce vyhovovat.

Změnit způsob nakupování kuřecího masa je jen o zvyku.  Když překonáte prvních pár ostychů a výmluv, brzy si na to zvyknete a pak už to nepůjde ani jinak.  Nejlepší možností je to alespoň zkusit, protože jedině tak si můžete udělat svůj názor. Pokud se rozhodnete to aspoń vyzkoušet, tak určitě zůstaňte v klidu. Tato změna vás má těšit a ne stresovat.

I mně se totiž občas stane, že nemám čas, nebo zapomenu zajít koupit maso v ten den, když je chovatel u nás ve městě. Zkusím tedy vymyslet bezmasý oběd nebo večeři, ale když to však nejde jinak koupím vyjímečně třeba kuřecí prsa v obchodě. Ale výčitky svědomí si z toho nedělám. To by mě to brzy vše pohltilo. Radši se vždy pochválím za každý koupený a efektivně využitý kousek od soukromého chovatele.

Tohle se mi však stává opravdu ojediněle. Protože u chovatele nekupuji jen části, ale celé kuře. To si naporcuji  a uschovám si ho do mrazáku. Více o porcování a efektivním využití všech části kuřete se dozvíte právě v ebooku zdarma Kvalitní kuřecí maso. Jednoduše a s hrdostí! Do ebooku jsem to zahrnula hlavně proto, že díky tomuto způsobu ušetříte a tím pádem si můžete dovolit kuřecí maso kvalitnější. I když si budete chtít upéct  v troubě celé kuře, druhý den lze využít všechny zbytky masa třeba na rizoto.

Zájem o kuřecí maso od soukromých chovatelů stále roste, proto se chovatelé čím dál víc snaží přiblížit zákazníkovi. Hledají způsoby jak Vám váš nákup usnadnit. Jaké možnosti nakupování od soukromého chovatele jsou, si přečtete zde>> Kde najdete i rozdíly mezi velkochovem a soukromým chovatelem, včetně působení  všech těchto vlivů na kvalitu masa.

Závěrem Vám chci poděkovat, že jste si přečetli tento článek, ve kterém jsem vám chtěla přiblížit moji cestu za kvalitním kuřecím masem a poukázat tím na můj ebook zdarma, který Vám může Vaši cestu usnadnit. Doufám, že jsem Vám dodala inspiraci a nahlodala Vaši zvědavost. Není čeho se bát. Je zcela ve Vašich rukou, jak se k tomu postavíte a jestli se Vám to zalíbí či nikoli. Věřím, že Vás překvapí chuť i dobrý pocit.

Těším se na příště.

 

 

Moje dlouholetá praxe s péčí o moji rodinu a zároveň blízký vztah k přírodě, ze mě udělal nadšence, který se snaží držet chod celé domácnosti v souladu s přírodou. Poskytuji informace a jednoduché návody, jak ulehčit rodině i přírodě zároveň. Můj příběh si přečtete zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Získejte 6 krátkých ukázek propojení přírody s lidmi

    Někdy stačí si pouze připomenout, jaké dokonalé dary nám příroda dává. Když víme jak nám jsou různé potraviny prospěšné, můžeme si hrát s kombinacemi nápadů a chutí. Zadejte svůj email a získejte výstižnou ukázku zdarma.

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Vstup na facebook